Sunday, January 22, 2012

Spring Chicken Soup and Apple Semolina Strudel

Tavaszi csirkeragu leves és almás-grízes rétes
GASTRO ›› Weekend Lunch  


This menu was our lunch yesterday, can be made relatively quickly with small effort and is very child-friendly. The first course was a light tarragon chicken soup enriched with peas and noodles. The second course with the couple of apple and semolina is light and filling at the same time.

Ez a menü volt a tegnapi ebédünk, viszonylag gyorsan és kevés munkával elkészül, valamint nagyon gyermekbarát. Az első fogás egy könnyű tárkonyos csirkeragu leves borsóval és tésztával gazdagítva. A második fogás az alma és a gríz párosával egyszerre könnyű és tartalmas.




Ingredients (Serve 3-4):
for soup:
- half of 1 big chicken breast
- half of 1 white onion
- 10 dkg peas
- 2 middle size carrot (parsley, celery is also possible)
- 5 dkg pasta for soups (e.g. small square)
- 1/2 lemon
- 1/2 tsp ground tarragon
- salt, pepper
- 1 tbsp vegetable oil
- 1 chicken stock cube

for strudel:
- 6 sheets of strudel pastry
- 1 kg apples (I used my own preserved summer apples)
- 10 dkg semolina
- 5 dkg butter
- 2-3 tbsp sugar (or according to taste)
- 1 lemon
- 1 tsp ground cinnamon (or according to taste)
- 1 tbsp vegetable oil

Hozzávalók (3-4 személyre):
a leveshez:
- egy nagy csirkemell fele
- 1/2 fehér hagyma
- 10 dkg zöldborsó
- 2 közepes sárgarépa (lehet még zöldség, zeller is)
- 5 dkg levestészta (pl. kiskocka)
- 1/2 citrom
- 1/2 tk morzsolt tárkony
- só, bors
- 1 ek olaj
- 1 csirke leveskocka

a réteshez:
- 6 lapos rétestészta
- 1 kg alma (én a saját eltett nyári almámat használtam)
- 10 dkg búzadara
- 5 dkg vaj
- 2-3 ek cukor (vagy ízlés szerint)
- 1 citrom
- 1tk őrölt fahéj (vagy ízlés szerint)
- 1 ek olaj


Preparation:
it's worth starting with the soup. Clean all ingredients, then cut the chicken breast into small cubes. Chop the onion very finely and cut the soup vegetables in form and size you want. Heat the vegetable oil in a pot and sauté the chopped onion until translucent. Add the chicken cubes and brown it lightly. Be careful no to burn the onion (medium heat, stir constantly). Pour 1 liter water on the meat, season it with salt, pepper, drop the stock cube and let the soup for boil.

Meanwhile you can start the strudel as well. Heat 1 tbsp of oil in a saucepan (with high side), add the dry semolina and stirring it constantly roast it until golden-brown and have a good smell. At this moment add as much water as it covers the semolina (appr. 2-3 dl), but take care of the hot steam lifting from pan! Continue the stirring until the semolina absorbs all the water and crumbles away. Let it cool a little.

It's time to check the soup and if it boils add the carrot (and other soup vegetable if you have), then turn the heat to moderate and let the soup simmering.

Back to strudel: peel the apples and grate them. Sprinkle the apple with the juice of lemon not to turn to brown. Squeeze the apple not to be so juicy, and put in a large bowl. Meantime you can pre-heat the oven for 180°C. Combine the apple with sugar, cinnamon and semolina and mix them well.

It is time to check the soup, if the carrot starts to soften you can add the peas, then sprinkle with tarragon and squeeze the juice of half lemon. Taste it and correct the flavour if necessary (salt, lemon).

Continue the strudel: cover the working place with a clean kitchen cloth and place 1 sheet of pastry on it. You can brush with a little melted butter and place the next sheet on the top. I usually use 3 sheets for one strudel and I don't butter all the layers only the top one. But if you want to be perfect strudel maker you should stick all sheets together with the butter. (To tell the truth I buy a pastry which is very thin so I think if I brush only the top layer all the others will be soaked by butter...)

Now get the apple-semolina mix and sprinkle a half portion on the pastry. I usually cover only the 2/3 in order to leave the upper side clean. This way in the end a thicker pastry will surround the apple filling. With the help of kitchen cloth start to roll it slowly from the side of pastry with fillings towards the empty side until it forms a tight roll. Lifting together with the cloth roll it gently onto baking sheet that was covered with baking paper formerly. Replace this process for the other roll.

Before baking brush the rolls with the remaining butter all over the top, and place into oven. Bake until golden brown that take approximately 30 minutes. 

During the strudel is in the oven check the soup: if the vegetables are almost done add pasta that can be cooked for a few minutes. When the soup is ready cover the pot for a few minutes before serving.

Hopefully meantime the strudels are also baked, after removing from oven sift powdered sugar (or glucose) on the top and serve it lukewarm.

Enjoy your meal!


Elkészítés:
Érdemes a levessel kezdeni. Tísztítsunk meg minden hozzávalót, és vágjuk a csirkemellet kis kockákra. A hagymát nagyon finomra szeljük, a többi leveszöldséget pedig olyan formájúra és méretűre, amilyenre szeretnénk. Forrósítsuk fel az olajat egy fazékban, majd pirítsuk üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a csirkét, és süssük fehéredésig. Közben figyeljünk rá, hogy a hagyma ne égjen meg, ha kell vegyük lejjebb a lángot és keverjük folyamatosan. Felengedjük a levest 1 liter vízzel, ízesítjük sóval, borssal, belepottyantjuk a leveskockát, és hagyjuk az egészet felforrni.

Eközben nekiláthatunk a rétesnek is. Forrósítsunk fel 1 ek olajat egy magas falú serpenyőben, majd szórjuk bele a búzadarát. Folyamatos kevergetés mellett megpirítjuk a darát, amíg enyhén barnás lesz a színe és kellemes az illata. Ekkor felengedjük annyi vízzel, hogy épp ellepje a darát (úgy 2-3 dl), de nagyon vigyázzunk a felszálló forró gőzre! Folytassuk a kevergetés, amíg a gríz felszívja a vizet és morzsássá válik. Hagyjuk kicsit kihűlni.

Itt az ideje, hogy ellenőrizzük a levest, ha felforrt, tegyük bele a répát (illetve a többi leveszöldséget, ha van), majd vegyük vissza a hőmérsékletet, és pároljuk lassú lángon. 

Vissza a réteshez: hámozzuk meg az almát, majd reszeljük le. Szórjuk meg a citrom levével, hogy ne barnuljon nagyon meg. Ezután kicsit kinyomkodjuk, és egy nagy keverőtálba tesszük. Közben előmelegíthetjük a sütőt 180°C-ra. Keverjük jól össze az almát a cukorral, fahéjjal, grízzel.

Ismét ellenőrizzük a levest, és ha a répa már félig megfőtt, adjuk hozzá a borsót, szórjuk meg a tárkonnyal, és facsarjuk rá a fél citrom levét. Kóstoljuk meg, és ha kell, korrigáljuk az ízét (só, citromlé). 

Folytassuk a rétest: terítsük le a munkalapot egy tiszta konyharuhával, és helyezzük el rajta az első réteslapot. Kenjünk meg itt-ott olvasztott vajjal, és tegyük a következő lapot a tetejére. Én általában 3 lapot használok 1 rúdhoz, és nem vajazgatom mindegyik lapot, csak a legfelsőt. De ha a tökéletes réteskészítést követjük, akkor minden egyes lapot össze kell ragasztani a vajjal. (Az igazat megvallva én olyan vékony réteslapokat szoktam vásárolni, hogy szerintem ha csak a felső réteget is vajazom, az  összes többi is elázik.)

Most fogjuk az alma-gríz elegyet, és a fele adaggal szórjuk meg a tésztát. Én rendszerint csak a lap kétharmadjára szoktam rásimítani a tölteléket, a maradék részt üresen hagyom. Így ugyanis a végén egy kicsit vastagabb rétestészta fogja körbeölelni a tölteléket. A konyharuha segítségével lassan kezdjük el feltekerni a rétest, mégpedig a töltelékes felétől az üres felé haladva, addig amíg egy szép szoros rolnit nem kapunk. A konyharuhát megfeszítve emeljük fel, és csúsztassuk óvatosan a tepsire, amit már előzőleg kibéleltünk sütőpapírral. Ismételjük meg a folyamatot a másik rúdra is.
Sütés előtt még kenjük meg a tetejüket a maradék vajjal, majd toljuk be a sütőbe. Szép barnásra süssük, ez körülbelül 30 percig tart.

Amíg a rétes sül, fejezzük be a levest: ha a zöldségek már szinte megfőttek, szórjuk bele a levestésztát, és pár perc alatt együtt főzzük készre. Tálalás előtt még fedjük le egy kicsit.

Remélhetőleg ezalatt elkészül a rétes is, ha kivettük a sütőből, szórjuk meg a tetejét porcukorral (vagy szőlőcukorral), és langyosan tálaljuk.

Jó étvágyat!



0 megjegyzés:

Post a Comment