Wednesday, March 21, 2012

Penne with Aubergine and Feta

Padlizsános-feta sajtos rakott penne  
GASTRO >> Everyday supper 


This is actually a variant for an Italian styled pasta bolognese. So if you are bored to make this classic ragout-pasta composition let's spice it up with some grilled aubergine and bake in the oven with feta cheese. You'll get a more special taste.

But undoubtedly the soul of recipe is the charcoal roasted aubergine: late summer, when this vegetable is matured in the garden we hold big barbecues where we can grill the eggplants as well. After gathering them from the garden we put them on the charcoal grill and roast in whole until the skin is blackened all around. Then they are cleaned under running water, wrapped into plastic food bags and placed in the freezer. This way we can enjoy the smokey flavoured roasted aubergine in winter as well. As a substitute you can roast the aubergine on the open fire of gas stove( although it is very dirty job), or bake the whole eggplants in the oven.

Ez az étel tulajdonképpen az olaszos bolognai tészták egyik variánsa. Tehát ha már unjuk a klasszikus ragu-tészta összeállítást, akkor dobjuk fel egy kis grillezett padlizsánnal, majd feta sajttal süssük meg a sütőben. Sokkal egyedibb ízt fogunk kapni.

Azonban kétségtelen, hogy a recept lelke a faszénen sült padlizsán: késő nyáron, amikor megérett ez a zöldségféle is a kertben, mindig tartunk nagyobb grillezéseket, ahol aztán lesüthetjük őket. Miután begyűjtöttük a padlizsánokat, a faszén fölött rácson körbesütjük őket egészen addig, míg a héjuk megfeketedik. Ezután folyó víz alatt megtisztítjuk, bezacskózzuk, és a fagyasztóba tesszük. Így aztán télen is élvezhetjük a füstös aromájú sült padlizsánt. Alternatívaként javasolhatom, hogy vagy a tűzhely nyílt lángja fölött süssük meg a padlizsánt (ez elég koszos egy munka), vagy egészben a sütőbe téve.



Ingredients (Serve 3-4):
- 1 big or 2 little aubergines (appr. 40 dkg), roasted
- 25 dkg Feta cheese
- 30 dkg minced meat (either lamb, beef, pork or some mix of them, as you like)
- 1 onion
- 7 dl home-made tomato sauce
- 4-5 cloves of garlic
- salt, pepper, sugar
- italian spice mix (or basil, oregano and thyme)
- 1 bay leaf
- olive oil
- 25 dkg penne

Hozzávalók (3-4 főre):
- 1 nagy vagy 2 kicsi padlizsán (kb. 40 dkg), lesütve
- 25 dkg feta sajt
- 30 dkg darált hús (bárány, marha, sertés, vagy ezek keverve, ahogy tetszik)
- 1 vöröshagyma
- 7 dl házi paradicsomszósz
- 4-5 gerezd fokhagyma
- só, bors, cukor
- olasz fűszerkeverék (vagy bazsalikom, oregánó és kakukkfű)
- 1 babérlevél
- olíva olaj
- 25 dkg penne
- olíva olaj

Preparation:
at first take care of the aubergine, if you use frozen one then melt it and let it drain. Fresh eggplant must be roasted either on open fire or in the oven, finally let it drain as well.

Continue with the ragout bolognese. Clean the onion and garlic, then chop them finely. Heat some olive oil in a pan and saute the onion on low heat. Add the minced meat and roast it constantly stirring until it whiten. Pour the tomato sauce in the skillet, add the spices, salt, pepper, little sugar, bay leaf and the chopped garlic, stir well and simmer on low heat until the meat become soft. Meantime stir and check the tomato sauce, if it is too thick dilute with some water, or conversely if you use a tomato juice that is too watery add some tomato puree. Adjust the taste if needed, too.

During the sauce is simmered you can cook the pasta in plenty of salted water. The best if it's al dente. If the aubergine is drained well, chop them with a wooden knife (!it's important to use wooden knife or flat spoon), finally it should become almost creamy. When the bolognese sauce is ready, add the aubergine, stir in and let it to the boil once again.

Now take a large bowl and mix the cooked pasta with the aubergine bolognese sauce well. Prepare the feta cheese: crumble it into larger pieces. In a heat resistant baking dish layer the pasta and feta cheese. Place in a preheated oven and bake for 15-20 minutes just in order to heat the ingredients together.

Enjoy your meal!

Elkészítés:
először a padlizsánról gondoskodjunk, ha fagyasztott, elősütött zöldséget használunk, olvasszuk ki, és hagyjuk jól lecsöpögni. A friss padlizsánt meg kell sütni, vagy a nyílt lángon, esetleg grillen, vagy egészben a sütőben. A végén ekkor is le kell csepegtetni.

Folytassuk a bolognai szósszal. Tisztítsuk meg a vöröshagymát és a fokhagyma gerezdeket, majd vágjuk finomra. Egy serpenyőben hevítsünk fel egy kevés olíva olajat, majd kis lángon pároljuk meg a vöröshagymát. Adjuk hozzá a darált húst, és folytonos kevergetés mellett pirítsuk meg. Öntsük rá a paradicsomlevet, ízesítsük a fűszerekkel, sóval, borssal, kevés cukorral, a babérlevéllel, illetve az apróra vágott fokhagymával. Keverjük jól el, és pároljuk a szószt, amíg a hús megpuhul. Időközben kevergessük és ellenőrizzük a szósz állagát, ha túl sűrű, adjunk hozzá kis vizet, és fordítva, ha túl híg paradicsomlevet használtunk, kiegészíthetjük egy kis sűrített paradicsommal. Igazítsunk az ízen is, ha szükséges.

Amíg a ragu párolódik, bő sós vízben főzzük ki a tésztát. Ha a padlizsánok jól lecsepegtek, vágjuk apróra egy fa késsel vagy lapos fakanál élével (! nagyon fontos, hogy fa eszközökkel dolgozzunk). A végén egészen pépesnek kell lennie. Amikor a bolognai ragu készen van, adjuk hozzá a padlizsánt, keverjük el, és forraljuk még egyszer össze a szószt.

Most vegyünk egy nagyobb tálat, és keverjük össze a tésztát a padlizsános bolognai raguval. Készítsük elő a feta sajtot is: morzsoljuk nagyobb darabokra. Egy hőálló sütőtálban rétegezzük a tésztát és a feta sajtot, majd tegyük előmelegített sütőbe, és süssük  még 15-20 percet, csak hogy a hozzávalók összeérjenek.

Jó étvágyat!


0 megjegyzés:

Post a Comment