Wednesday, March 14, 2012

Pork Medallion Skewers with Stir Fried Vegetables

Szűzérmék nyárson wokban sült zöldségekkel  
GASTRO >> Everyday supper 


We like the vegetables stir fried in wok, you can get wonderful fresh and crunchy garnishment. To bring the spirit of summer barbecues into a cold day I usually make small skewers which can be roasted in the oven as well. If you serve this dish in its own this is perfect for a dinner, but last sunday I made a light strawberry cream soup and some mashed potatoes as additional garnishment, and here we got a sunday lunch. Look!

Szeretjük a wokban sült zöldségeket, így elkészítve nagyszerűen friss és roppanós köretet kaphatunk. Hogy a hideg napokba is elhozzam a nyári grillezések hangulatát, gyakran állítok össze kicsi nyársakat, amiket aztán a sütőben is elkészíthetek. Ha az ételt önmagában tálaljuk kiváló vacsorát kapunk, de múlt vasárnap például egy könnyű eperkrémlevessel és némi burgonyapürével körítettem, s íme kész is lett a nagyebéd. Nézzük csak!




Now I would describe only the main course.

Most azonban csak a főételt mutatnám be.

Ingredients (Serves 3):
- 1 medium sized pork tenderloin
- 20 dkg smoked bacon
- 2 big onions (I prefer white ones recently)
- wooden skewers
- 1 medium sized zucchini
- 1 big carrot
- 5-6 medium sized mushrooms
- half of sweet red (California) pepper
- 1 clove of garlic
- salt, pepper, ground rosemary
- olive oil

Hozzávalók (3 főre):
- 1 közepes méretű sertés szűzérme
- 20 dkg füstölt szalonna
- 2 nagy hagyma (a fehér fajtát kedvelem mostanság)
- fa nyársak
- 1 közepes cukkini
- 1 nagy sárgarépa
- 5-6 közepes nagyságú gomba
- 1/2 édes piros kaliforniai paprika
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors, őrölt rozmaring
- olíva olaj

Preparation:
at first the meat must be done, the vegetables only before serving. Well, soak the wooden skewers in water. Prepare the ingredients for the skewers: cut the pork tenderloin into inch thick medallions, season them with salt, pepper and ground rosemary. Slice the smoked bacon and cut into size that will be pretty on the skewers. Clean the onions and cut into big parts.

Now compose the skewers: stick the meat, bacon and onion pieces alternately on, I usually close the ends with onions, but as you like. Place the skewers in baking dish, sprinkle with olive oil and pour a little water under. Cover with aluminum foil and place in a preheated oven of 200°C.

Simmer it for half an hour with the foil, then remove it and roast the skewers for appr. additional 20 minutes. Meantime sprinkle with the dripping or with additional olive oil, and take care not to burn the onions and not to dry out the meat. When it's ready, keep it warm until serving.

During the meat is roasted in the oven you can prepare the vegetables: wash and clean all of them, then cut into pretty sizes and pieces, as you wish. Heat the wok on very high temperature. Sprinkle with olive oil all around the sides, and heat it as well.

The vegetables must be always fried in the order of their hardness: so at first you should add the mushrooms. It will release its juice a little in the beginning, so wait and stir fry until the oil remains again. At this point add carrot and zucchini. Grate the garlic on the top and season with some salt, then continue stir frying. If you like the vegetables not as crispy you can use the cover of wok and simmer the vegetables for a few minutes adding a little water to it. You can also adjust the vegetables with a little dripping remained under the skewers, it adds a special flavour to vegetables that will harmonize with the taste of meat. When it is almost done add the pepper, stir fry only for a minute, and it's ready for serving.

Enjoy your meal!

Elkészítés:
először a húst kell megsütni, a zöldségeket csak közvetlenül a tálalás előtt. Nos, áztassuk be a fa nyársakat. Készítsük elő a nyárs hozzávalóit: a sertés szűzérmét medalionokra, vagyis ujjnyi szeletekre vágjuk, ízesítjük sóval, borssal és őrölt rozmaringgal. Felszeleteljük a füstölt szalonnát, és akkora darabokra vágjuk, amik majd jól festenek a nyárson. Tisztítsuk meg a hagymákat, majd vágjuk nagyobb darabokra.

Most állítsuk össze a nyársakat: váltakozva húzzuk fel a húst, szalonnát és hagymát a nyársakra. Én rendszerint a hagymával szoktam zárni a végeket, de ahogy tetszik. Tegyük a nyársakat egy tepsibe, locsoljuk meg olíva olajjal, majd öntsünk alá egy kevés vizet. Takarjuk be alufóliával, és tegyük 200°C-ra előmelegített sütőbe.

Az első fél órában a fólia alatt pároljuk, majd levesszük róla, és tovább sütjük úgy 20 percet. Közben néha locsolgassuk meg a szafttal, vagy egy kis plusz olíva olajjal. A lényeg, hogy vigyázzunk, a hagyma ne égjen meg, és a hús se száradjon ki túlságosan. Ha kész van, tartsuk melegen tálalásig.

Amíg a hús a sütőben sül, előkészíthetjük a zöldségeket: mindet megmossuk és megtisztítjuk, majd csinos méretű és formájú darabokra vágjuk, ahogyan csak szeretnénk. Hevítsük fel a wokot nagyon magas hőmérsékleten. Locsoljuk meg olíva olajjal körben a szélek mentén, és az olajat is forrósítsuk fel.

A zöldségeket mindig a keménységük sorrendje szerint kell sütni: tehát először a gombát tesszük bele. Ez az elején egy kis levet is fog ereszteni, szóval várjunk és kevergessük, amíg újra az olajra sül. Ezen a ponton adjuk hozzá a sárgarépát és a cukkinit. Reszeljük rá a fokhagymát és sózzuk, majd folytassuk a kevergetve sütést. Ha valaki a zöldségeket nem roppanósan szereti, hanem puhábban, akkor használja a wok fedőjét, és egy kevés víz hozzáadásával párolja pár percig a fedő alatt. A sült zöldségeket kiegészíthetjük a nyárson sült hús szaftjával is, ez különösen jó ízt ad nekik, és ráadásul remekül harmonizál majd a húsok ízével. Amikor a zöldségek már szinte készen vannak, dobjuk bele a paprikát, kevergetve süssük még egy percig, és már készen is vagyunk.

Jó étvágyat!


0 megjegyzés:

Post a Comment