Tuesday, March 6, 2012

Zucchini Soup and Roasted Garlic Chicken with Rosemary Potatoes and Cucumber Salad

Cukkini krémleves és fokhagymás csirkesült rozmaringos burgonyával és uborkasalátával  
GASTRO >> Weekend lunch  


At first sight this menu might seem to be a bit complicated, but in fact it can be prepared easily and at a good pace. At the beginning of spring I usually check the freezer what frozen stuffs remained from last year and I try to use them: this time I recognized lot of sliced cucumbers and some zucchini are waiting for me. This way in our sunday lunch they played the main characters together with garlic and rosemary.

The various vegetable cream soups are often on our table, since my kid does not eat much vegetables only in this form ( I'm sure the soup pearls play important role in this :). That is why I usually don't use cream or other thickener, but cook as much vegetables as possible to mix it for a mild creamy soup. I know some cream or cream cheese gives good extra flavour to a cream soup, but we already love to prepare this way ... only the clear taste of vegetables.

Első látásra talán bonyolultnak tűnik ez a menü, pedig valójában egyszerűen és tempósan elkészíthető. A tavasz kezdetén általában átnézem a fagyasztót, hogy milyen fagyasztott dolgok maradtak még az előző évből, és megpróbálom felhasználni őket: most úgy láttam, hogy rengeteg szeletelt uborka és némi cukkini vár a jobb sorsra. Így aztán ebben a vasárnapi ebédben ők játszották a főszerepet a fokhagymával és a rozmaringgal karöltve.

A különféle zöldség krémlevesek gyakoriak az asztalunkon, mivel a kölyök nem nagyon eszik zöldséget, csak ebben a formában (biztos a levesgyöngy is közrejátszik ebben :). Éppen ezért én általában nem használok tejszínt vagy más sűrítő anyagot, hanem annyi zöldséget főzök meg, amennyit összeturmixolva lágy krémes állagot kapok. Tudom, hogy a tejszín, vagy tejszínes krémsajt ad valami finom extra ízt a krémlevesnek, de mi már így szeretjük ... csak a zöldségek tiszta íze.


Zucchini cream soup
Cukkini krémleves


Ingredients (Serves 4):
- 2 zucchinis, meidum size (~ 40 dkg)
- 1 carrot (~ 10 dkg)
- 2-3 cloves of garlic
- 1 stock cube (vegetable soup)
- 1/2 tsp chopped basil
- salt

Hozzávalók (4 főre):
- 2 közepes cukkini (~ 40 dkg)
- 1 közepes sárgarépa (~ 10 dkg)
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 zöldséges leveskocka
- 1/2 tk aprított bazsalikom
- só

Preparation:
for creamy soup I peel the zucchinis (this way it will be sweeter in my opinion) and the carrot, cut them into small slices. Peel the garlic, and if you use fresh basil, wash it. Put the vegetables in pot and pour appr. 1,2 water on it. Drop the stock cube and add the salt. Dried basil should be added at this point, but fresh one is enough right before the blending. Cook the vegetables until they are tender.

Now you need to puree the vegetables, so you can use a hand blender or a blender. Anyhow at first blend only the vegetables with small amount of liquid, then dilute continouosly until you get the perfect consistency. In case of blender pour the creamy soup back to the pot and bring to boil once more.

You can serve it with soup pearls, croutons or garlic toast, crostini.
 
Elkészítés:
a krémleveshez én meghámozom a cukkiniket (így édesebb szerintem) és a sárgarépát, vékony szeletekre vágom. Tisztítsuk meg a fokhagyma gerezdeket, és ha friss bazsalikomot használunk, akkor mossuk meg. Egy edényben tegyük fel a zöldségeket főni úgy 1,2 liter vízzel. Adjuk hozzá a leveskockát, sót. A szárított bazsalikomot már most beletehetjük, de a frisset érdemes csak a turmixolás előtt. Főzzük puhára a zöldségeket.

Most össze kell pürésíteni a zöldségeket, ehhez használhatunk botmixert vagy turmixgépet is. Akárhogy is, érdemes előbb a zöldségeket kis mennyiségű folyadékkal turmixolni, majd folyamatosan hígitva érhetjük el a tökéletes állagot. Turmixgép esetén öntsük vissza a levest a lábasba, majd forraljuk még egyszer össze.

Tálalhatjuk levesgyönggyel, krutonnal, vagy fokhagymás pirítóssal, crostinivel. 


Roasted garlic chicken with rosemary potatoes and cucumber salad
Fokhagymás sült csirkecomb rozmaringos burgonyával és uborkasalátával


Ingredients (Serves 4):
for roasted meat:
- 4 whole legs of chicken
- 15-20 cloves of garlic
- salt, pepper, ground rosemary
- olive oil

for potatoes:
- 80 dkg potatoes
- salt
- 1 branch of fresh rosemary
- 1 big tbsp goose fat (or butter)

for salad:
- 1 cucumber (~ 30-40 dkg)
- 1 clove of garlic
- 2 tbsp sugar
- 1/2 tsp salt
- 2 tbsp vinegar (10%)
- 2 dl water
- sour cream for serving
 
Hozzávalók (4 főre):
a sült húshoz:
- 4 csirkecomb
- 15-20 gerezd fokhagyma
- só, bors, őrölt rozmaring
- olíva olaj

a burgonyához:
- 80 dkg burgonya
- só
- 1 friss rozmaring ág
- 1 nagy ek libazsír (vagy vaj)

a salátához:
- 1 uborka (~ 30-40 dkg)
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek cukor
- 1/2 tk só
- 2 ek ecet (10 %)
- 2 dl víz
- tejföl a tálaláshoz

Preparation:
let's start with the meat: clean and wash the legs of chicken, then rub everywhere with salt and arrange them in a baking tray. Sprinkle with ground pepper and rosemary on the top and drop the cleaned garlic cloves between. Pour a little water under the meat and cover the tray with aluminum foil.

Place in the oven of 200°C: simmer for 1 hour under the foil, then remove the foil and besprinkle the meats with olive oil. Continue the baking until golden brown. If the garlics seem to be brown too quickly then you can finish the baking earlier, remove the cloves and grill the legs of chicken for a few minutes until crispy brown.

During the meat is in the oven you can prepare the soup, salad and garnish as well.

Continue with the salad: if you use frozen cucumber, melt it before and squeeze. The fresh one need to be peeled at first, then slice it thinly. Sprinkle with a little salt and set aside to let some juice out (In this case you don't need to add salt to the dressing, the cucumber brings it). Make the Hungarian salad dressing stirring the sugar, salt, vinegar and water together. Grate the garlic in the dressing as well, and finally fold in the squeezed cucumber slices. Put in the fridge until serving.

And finally the potatoes: peel them and cut into chunks. Cook in salty water. If it is ready strain the potatoes and keeping warn set them aside. Before serving wash the rosemary, pick the leaves only, and chop them very finely. Heat the goose fat in a large skillet (enough to roast all potato pieces together). Add the potatoes, sprinkle with the rosemary and roast the pieces occasionally turning them round.

Serve the roasted chicken with tasty roasted garlic, garnishing with warm potato pieces and refreshing cucumber salad with some sour cream on the top.

Enjoy your meal!



Elkészítés:
kezdjük a hússal: mossuk és tisztítsuk meg a csirkecombokat, majd dörzsöljük be mindenütt sóval, és helyezzük el őket egy tepsiben. Szórjuk meg őrölt borssal, rozmaringgal a tetejüket, potyogtassuk a megtisztított fokhagyma gerezdeket közéjük. Öntsünk egy kevés vizet alá, és takarjuk be alumínium fóliával.

200°C-os sütőbe tesszük: az első órában a fólia alatt pároljuk, majd levesszük a fóliát, és meglocsoljuk a húsokat olíva olajjal. Süssük tovább, amíg a combok szép aranybarnák lesznek. Ha a fokhagymák túl hamar barnulásnak indulnak, akkor fejezzük be hamarabb a sütést, vegyük ki a fincsi fokhagymákat, és a combokat tegyük vissza grillezni egy pár percre, így szép ropogós barnák lesznek.

Amíg a hús sül a sütőben elegendő az idő, hogy a levest, salátát és a köretet is elkészítsük.

Folytassuk a salátával: ha fagyasztott uborkát használunk, akkor ugye előbb kiolvasztottuk, majd kinyomkodjuk. A friss uborkát előbb meghámozzuk, majd vékonyan felszeljük. Pici sóval megforgatjuk, és félretesszük, hogy kis levet engedjen. (Ez utóbbi esetben nem kell sót tenni a salátalébe, az uborka úgyis már sós egy kicsit.) Állítsuk össze a magyaros dresszinget: keverjük ki a cukrot, sót, ecetet és a vizet. Reszeljük bele a fokhagymát, majd beleforgatjuk a kinyomkodott uborkaszeleteket. Tálalásig a hűtőben tartjuk.

Végük következzen a burgonya: meghámozzuk és nagyobb darabokra vágjuk. Sós vízben megfőzzük, majd ha kész, leszűrjük és melegen tartva félretesszük. Tálalás előtt megmossuk a rozmaringot, lecsipkedjük a leveleket, majd nagyon finomra vágjuk. Egy nagy serpenyőben (elég nagy, hogy az összes burgonyát egyszerre pirítsuk meg) hevítsük fel a libazsírt. Adjuk hozzá a burgonyadarabokat, hintsük meg a rozmaringgal, és időnként átforgatva pirítsuk meg.

A sült csirkecombokat tálaljuk az ízletes sült fokhagymákkal, meleg pirított burgonyával körítve, valamint a frissítő uborkasalátával egy kis tejföllel a tetején.

Jó étvágyat!



0 megjegyzés:

Post a Comment