Sunday, May 13, 2012

American Pancake

Amerikai palacsinta  
GASTRO ›› Dessert  


Hungarian cuisine uses generally those thin mild pancakes, but we really love the American variant as well. Here it is a recipe that I recently use: it is so easy and quick, the only thing you have to be careful with is the frying. This time I served with vanilla sauce and fresh strawberries, our other favorite is the strawberry jam but there are several possible varieties.

A magyar konyha általában a vékony lágy palacsintát használja, de mi igazán szeretjük az amerikai változatot is. Íme itt egy recept, amelyet az utóbbi időben használok: nagyon egyszerű és gyors, egyedül csak a sütésre kell odafigyelni. Ezúttal vanília szósszal és friss eperrel tálaltam, a másik kedvencünk az eperdzsem, de számtalan egyéb lehetséges variáció létezik.

Ingredients (Serves 4):
- 200 g wheat flour
- 1 tbsp sugar (or sweetener, fruit sugar)
- pinch of salt
- 1 pck vanilla sugar (10 g)
- 1 tsp baking powder (appr. 1/2 pck = 6 g)
- 2 eggs
- 40 g butter, melted
- 3-3,5 dl milk
- oil for frying

Hozzávalók (4 személyre):
- 200 g liszt
- 1 ek cukor (vagy édesítő, gyümölcscukor)
- csipet só
- 1 zacskó vaníliás cukor (10 g)
- 1 tk sütőpor (kb. fél zacskó = 6 g)
- 2 tojás
- 40 g vaj, felolvasztva
- 3-3,5 dl tej
- olaj a sütéshez

Preparation:
in a large bowl mix the dry ingredients. In a separate little bowl slightly whisk the eggs together, then add the lukewarm butter. Stir the dry ingredients with the egg-butter mixture and start to add the milk combining it until you get a smooth batter. According to my experiences if you add 3 dl milk then you will get a thicker batter: it is a bit harder to work with, but resulted pancakes are thicker as well. Obviously adding a bit more milk (3,5 dl) will result milder batter and flatter pancakes.

Heat the pan (regular pancake pan, or maybe some special one) and brush with a little oil. You should use medium (or rather low) heat to fry the pancakes: this way they will rise enough and meanwhile do not burn. Using a ladle pour some batter into the middle of pan: you can let it spreads itself or move the pan a little to get a desired size and thickness. When pancakes have bubbles on the top and slightly dry around edges, flip over. Fry until golden on the bottom. Repeat with remaining batter, keeping the cooked pancakes warm.

Serve warm with your favorite topping: like icing sugar, maple syrup, jam, fresh fruits, sauce, chocolate, etc..

Enjoy your meal!

Elkészítés:
egy nagyobb tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat. Egy külön kisebb tálban verjük fel a két tojást, majd csorgassuk bele a langyos vajat is. Keverjük össze a száraz alapanyagokat a tojás-vaj mixszel, és kezdjük a tejet is hozzáadagolni, amíg szép sima masszát nem kapunk. Tapasztalataim szerint, ha 3 dl tejet adunk hozzá, akkor egy sűrűbb tésztát kapunk: kicsit nehezebb vele dolgozni, de a palacsinta is vastagabb lesz. Értelemszerűen kicsit több tej (3,5 dl) hozzáadásával lágyabb tésztát és laposabb palacsintákat kapunk.

Hevítsük fel a serpenyőt (hagyományos palacsintasütőt, vagy más speciális sütőformát), és kenjük meg egy kevés olajjal. Közepes (vagy akár alacsony) lángon kell sütni a palacsintákat: így kellően megemelkednek, miközben nem égnek meg. Egy merőkanállal tésztát csorgatunk a serpenyő közepébe:  hagyhatjuk magától szétterülni, vagy egy kicsit meg is mozgathatjuk a serpenyőt, hogy a kívánt nagyságot és vastagságot kapjuk. Amikor a palacsinták tetején buborékok jelennek meg és enyhén megszilárdult a szélük, megfordítjuk. A másik oldalukat is aranybarnára sütjük. Ismételjük meg a folyamatot a maradék tésztával, míg a kisült palacsintákat tartsuk melegen.

Melegen tálaljuk a kedvenc feltétünkkel, mint például: porcukor, juharszirup, lekvár, friss gyümölcsök, szószok, csokoládé, stb..

Jó étvágyat!



0 megjegyzés:

Post a Comment