Friday, November 11, 2016

Basic Pizza

Egyszerű pizza  
GASTRO » Everyday supper  


When we moved to the countryside 10 years ago one of the things I had to learn was making homemade pizza. Unfortunately there was neither a simple phone number to call if we wanted to eat a good pizza, only those sad imitations which I call "Hungarian rural pizza" (I apologize to those who love it so): very thick dough, thick and rough tomato puree as a base, lot of topping and Trappist cheese on the top. Homemade pizza is really not a big effort, the only disadvantage is that I have to think a little forward: we need approximately one and a half hour from the first steps until serving.

Amikor 10 ezelőtt vidékre költöztünk, az egyik dolog amit meg kellett tanulnom, egy házi pizza készítése. Sajnos nem volt már egy telefonszám, amit felhívhattam, ha egy jó pizzát akartam enni, csak azok a szomorú imitációk voltak elérhetőek, amiket én "magyar vidéki pizzának" hívok (elnézést azoktól, akik pont így szeretik): nagyon vastag tészta, vastag és nyers sűrített paradicsom alap, rengeteg feltét, és trappista sajt a tetején. A házi pizza elkészítése nem igényel nagy erőfeszítést, egyetlen hibája, hogy előre kell gondolkodnom: körülbelül másfél óra az első lépésektől a tálalásig.

As a base I used the recipe of popular Judit Stahl (the first "green" book), but I transformed a bit more "healthier" using a mixture of wheat and rye flour.

Kiindulásképpen a népszerű Stahl Judit receptet használtam (az első "zöld" könyve), de egy kicsit "egészségesebbre" alakítottam át búza- és rozslisztet vegyesen használva.


Ingredients
for the dough (1 pizza, ~ 32 cm):
- 270 g wheat flour (all purpose)
- 60 g rye flour (whole grain)
- 1 tsp Himalayan salt
- 1/2 tsp ground dried oregano
- freshly ground pepper
- 2 tbsp olive oil
- 7 g (1 sachet) dried yeast
- pinch of sugar
- 200 ml lukewarm water

for the sauce:
- 100 ml homemade potted tomato puree (not concentrated, but thick enough)
- spices according to taste: salt, pepper, basil, oregano, thyme, fresh garlic or dried garlic powder
- you may add ketchup (sweeter taste) or ready pizza seasoning as well

Hozzávalók
a tésztához (1 pizza, ~ 32 cm):
- 270 g búzaliszt (sima, univerzális)
- 60 g rozsliszt (teljes kiőrlésű)
- 1 tk Himalaya só
- 1/2 tk szárított morzsolt oregánó
- frissen őrölt bors
- 2 ek olíva olaj
- 7 g (1 csomag) szárított élesztő
- csipet cukor
- 200 ml langyos víz

a pizzaszószhoz:
- 100 ml házi befőzött paradicsomszósz (nem sűrítmény, de kellően sűrű)
- fűszerek ízlés szerint: só, bors, bazsalikom, oregánó, kakukkfű, friss fokhagyma vagy szárított fokhagyma granulátum
- adhatunk hozzá ketchupot (édesebb íz) vagy kész pizza fűszerkeveréket is

Preparation
at first mix the flours with salt, pepper and oregano in a large bowl. Make a small well in the dough, add oil, lukewarm water, sugar and yeast. With a circular movement slowly add the flour to the liquid, and continue mixing until the dough comes together. You can use a fork or a kitchen spoon, but I make it with my fingers.

Knead the dough - either in the original bowl or on a floured pastry board - until it became smooth, springy and soft. It takes at least 5 minutes, but in my opinion there is no need to work on it 10 minutes as lot of recipe recommends, well you will see :)

Cover the dough with a kitchen towel and let double in size for about 45 minutes. I usually put the bowl in the oven of 35 °C.

Elkészítés
először egy nagyobb tálban keverjük el a száraz alapanyagokat, a liszteket sóval, borssal és oregánóval. Készítsünk egy kisebb mélyedést, adjuk hozzá az olíva olajat, a langyos vizet, cukrot és porélesztőt. Körkörös mozdulattal lassan keverjük a lisztet a folyadékhoz, amíg az egész tészta össze nem áll. Ehhez használhatunk villát, fakanalat, de én csak az ujjaimmal szoktam eldolgozni.

Dagasszuk ki a tésztát - akár az edényben, vagy egy lisztezett gyúródeszkán - amíg az sima, ruganyos és könnyű lesz. Ez legalább 5 perc, de tapasztalatom szerint nem feltétlenül kell 10 percig dolgozni rajta, mint azt sok recept javasolja, szóval majd adja magát :)

Takarjuk le a tésztát, és körülbelül 45 percig hagyjuk duplájára kelni. Én rendszerint beteszem az edényt a sütőbe 35 °C-ra.


Meantime you can prepare the tomato sauce and the toppings. Since I use own preserved tomato puree, which had been boiled for an hour before I canned it, there is no need to cook my sauce, only simply mixing with the seasonings. But if you use tinned whole tomatoes you may need to cook the sauce with spices before.

Eközben előkészíthetjük a paradicsomszószt és a feltéteket. Mivel én a magam által befőzött paradicsomot használom, amit korábban legalább egy órát már hőkezeltem, ezért nem kell a szószt főzni, elég a fűszerekkel összekeverni. De ha például egész paradicsom konzervet használunk, akkor érdemes használat előtt felfőzni a szószt.


When the dough was doubled place it back to pastry board: dust the surface with a little flour and lightly knead the dough. Roll it a little, then rotate and hand stretch to its final form.

Preheat the oven to 220 °C. Place the dough rounds on a baking sheet and apply all of your toppings: starting with a tomato sauce, then all other ingredients including mozzarella.

Amikor a tészta megkelt, térjünk vissza a nyújtódeszkához: lisztezzük meg, és könnyedén gyúrjuk át a tésztát. Kicsit kinyújtjuk, majd a tésztalapot tenyérrel forgatva, kézzel a végleges méretére nyújtjuk, formázzuk.

Előmelegítjük a sütőt 220 °C-ra. Tegyük a pizza alapot egy sütőlemezre, és helyezzük el rajta a feltéteket is: kezdjük a szósszal, majd az összes többi alapanyaggal és mozzarellával.



Cook for 20 minutes, until cheese is golden and the edges are crispy. Enjoy your meal!

Süssük kb. 20 percig, amíg a sajt megpirul és a szélek ropogósak lesznek. Jó étvágyat!


This pizza is enough for all three of us and my son is not a great gourmet yet, so usually I cook pizza with ham, corn and olives ... but only on our parts :)

Ez a pizza elegendő mindhármunknak, és mivel a fiam még nem egy nagy ínyenc, ezért általában sonkás-kukoricás pizzát készítek olajbogyókkal ... de csak a mi részünkön :)


Thanks for stopping by! / Köszi, hogy benéztél!
Andrea

0 megjegyzés:

Post a Comment